2009. december 6., vasárnap

UNDERGROUND MELEG KLUB NEM CSAK HETEROSZEXUÁLISOKNAK!




Yeah Yeah Yeahs
It's Blitz!
Interscope

4'


A Yeah Yeah Yeahs egyértelműen az új évezred első évtizedének egyik meghatározó popjelensége, akik bemutatkozó albumukkal talán nagyobbat durrantottak, mint a Strokes. Karen O és díszes társulata ugyanis sokkal rétegeltebb, sokkal színesebb, ugyanakkor egy kicsit nehezebben befogadható zenét kezdett el játszani, mint Julian Casablancas-ék. A második lemezzel (Show Your Bones) szintén nagyot villantottak, tehát kérdés volt, hogy merre és hogyan tovább. Végül a legújabb indie trendeknek a maguk módján behódolva szintit ragadtak és elkezdtek számokat írni. Ebből lett az idei It's Blitz, amely kifejezetten meggyőző, de!

Aki Fever to Tell kaliberű anyagra számított, az igencsak pofára eshetett. Jó hír viszont az, hogy a természetes és könnyed punkos lendületet sikerült (többé-kevésbé) megtartaniuk. Csak a maró, mégis kiváló érzékkel eltalált nyersesség helyett a művésziességre (és nem művészkedésre!) fektettek nagyobb hangsúlyt (lásd a heroikus Skeletons-t), ezáltal okosan elkerülve az önismétlést és ennek tetejébe ez az új szerep még jól is áll az együttesnek. Viszont a dalok valahogy nem egységesen zseniálisak. Ezalatt azt kell érteni, hogy a kifejezetten dögös és feszes indítást (Zero, Heads Will Roll) viszonylag hamar belassulás követi, aztán a lemez megint erőre kap (Dull Life), és így megy ez egészen a negyven akárhányadik perc végéig. És bár ezek a tempós, dögös, vad, szexi, táncolható és ellenállhatatlan dalok mindig helyrebillentik a lemezt, újra megtalálva a helyes egyensúlyt, de ettől egyértelművé válik a fókuszálatlanság a lemez szerkesztésében. Vadabb pillanatainkban pedig akár még az undorító tavalyi Kaiser Chiefs lemez is felelevenedhet. És valahogy ez a kettősség jellemző a borítóra is.

Alapvetően ugyebár négyféle szemléletet különíthetünk el a lemezborítókkal kapcsolatban. Vannak az ocsmányak, amelyek ugye. Aztán ott vannak az indifferensek, amelyek igazából nem vesznek el, de nem is adnak hozzá semmit a hangzóanyag lényegéhez. Vannak a kifejezetten harmonikus darabok, amelyek remek összhangban állnak a tartalommal. És végül vannak a nagyszerű borítók, amelyeket sajnos a zenei tartalom nem támaszt alá teljes mértékben. Nos, pontosan ez a helyzet az It's Blitz!-cel is. Az elképesztő, hídba lemenős ötletet a zene csak részben és nem egészben támasztja alá. A roppanásig feszült idegeket ily módon depiktáló borítókép talán sokkal inkább illett volna az első albumhoz (értsd: Tick). Ezeket a roppanásig feszült ideges dalokat több helyen nagy ívű, monumentális, de szerencsére egyáltalán nem túlspilázott dalok váltották (például Runaway), amelyekkel igazából csak annyi a baj, hogy néha túl hosszúnak és – a Yeah Yeah Yeahs-től teljesen meglepő módon – erőtlennek tűnhetnek.

De visszatérve a dalokhoz és a címben emlegetett meleg klubhoz. Talán a Heads Will Roll és a Zero azok a dalok az It's Blitz-en, amelyek egy ilyen helyet eleveníthetnek fel bennünk. Ez persze csak az együttes javára válhat, mert mondjuk aki Mika első lemeze, vagy a 2006-os Scissor Sisters album meghallgatása után félt lehajolni a szappanért, de mindenképpen érdeklődött a stílusjegyek iránt, az most közelebbről is megismerheti azokat anélkül, hogy homofób gondolatai támadnának, esetleg megijedne férfiasságának megkérdőjelezhetőségétől. Egyébként - ha már nemi identitásról van szó - a Gossip idei lemezéhez hasonlóan egy két glam-es momentum itt is akad, de annyira nem merültek el ebben a világban, sokkal inkább díszítőelemként integrálták. Viszont azt mindenképp meg kell hagyni, hogy ez a trió legszínesebb albuma.

Tehát alapvetően nincs semmi gond a Yeah Yeah Yeahs idei LP-jével, sőt! Kifejezetten kellemes hallgatnivaló és egy nagyszerű irányvonal jelzésként (is) értelmezhető, amely mindenképp meghatározza majd az együttes jövőbeli hangzását. És mint tudjuk, az átmenetek mindig egy kicsit nehézkesek, nincs ez máképp a new yorkiakkal sem.

Ajánlott dalok: Zero, Heads Will Roll, Skeletons, Dull Life, Dragon Queen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése