2009. december 20., vasárnap

2009: LEGJOBB_ ÚJRA/KIADOTT ALBUMOK

Ha valaki olyan elvakult zenerajongó, mint én, akkor nyilván érdekelt a mindenféle lemezek újrakiadásaiban is. Persze, felmerülhet a kérdés, hogy ezeknek a megjelenéseknek van-e relevanciájuk, tudják-e újra érvényesíteni az eredeti - általában klasszikus lemez - értékeit? Vagy csak egyszerűen arról van szó, hogy az adott kiadó egy újabb bőrt szeretne lehúzni az adott együttes örökségéről, miközben elképesztően unalmas demókat és aligha élvezhető obskúrus koncertfelvételeket, illetve már eleve beszerzett kislemez b-oldalakat pakol egy bónusz diszkre? A válasz pedig értelemszerű: ha nem egy kontár pénzhajhász, materialista vadállatot állítanak eme ügy szolgálatába, akkor az adott együttes iránt csak megerősödhet a rajongásunk. Talán éppen ezért ezen a listán csak olyan újra kiadott lemezek szerepelnek, amelyek esetében tökéletes összhang figyelhető meg az eredeti és a bónusz tartalmak között. Az év legjobb re-issue albumai következnek.


5. Radiohead - Pablo Honey / The Bends / OK Computer / Kid A / Amnesiac / Hail to the Thief [Collector's Edition]
Mint objektíven elvakult Radiohead rajongó, nem sok értelmét láttam az oxfordi kvintett EMI-nál megjelentett összes lemezének újrakiadásában, hiszen az ezeken szereplő ritkaságokat már rég beszereztem - vagy így, vagy úgy. A dolog viszont már csak azért is működik, mert Thom Yorke-ék kiváló B-oldalas dalokat tettek le mindig is az asztalra, amelyeket élvezetes dolog újra és újra meghallgatni, a zseniálisabbnál zseniálisabb albumokról (kivéve Pablo Honey) már nem is beszélve. Persze, az előzőtesen ismert ritkaságok mellett kapunk még egy-két exkluzív koncertfelvételt, bónusz DVD-ket, a csomagolás viszont nem túlságosan meggyőző, tudván, hogy Stanley Donwood és Tchock (azaz Thom Yorke) nem vettek részt ezeknek a lemezeknek a munkálataiban.



4. The Stone Roses - The Stone Roses [20th Anniversary Edition]
Igazából a harmadik helyen a Stone Roses-nak kellett volna szerepelnie, ha az extrákat vesszük figyelembe. A végre teljesen újrakevert cím nélküli kiváló debütáló lemez mellett ugyanis kapunk egy második lemeznyi demó gyűjteményt, illetve egy harmadik lemeznyi kiváló B-oldal kollekciót. Arról a bizonyos negyedik lemezről (egy DVD) nem is beszélve, amin pedig a videók láthatók. Az, hogy Ian Brown-ék lemeze miért csak a negyedik helyre került megint csak egyszerű kérdés: a Spiritualized munkája egy hangyányit jobb.



3. Spiritualized - Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space [Super Deluxe Edition]
Az extrákkal tisztességesen megrakodott első album ezen a listán a Spiritualized 1997-es klasszikus space/ambient-prog csúcsműve, Jason "Spaceman" Pierce drogos vízióinak gyógyszerekben és alkoholban megfürdetett végkifejlete, az olykor a hallgathatóság határát súroló shoegaze alfájának és omegájának tekinthető Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space. Ha a két lemeznyi demó, stúdiófelvétel, a capella és ilyesmik annyira nem is csigázzák fel a hallgatót, mégis ott van az első lemezen 70 percnyi tiszta elszállás a nyitó címadó dal újra felvett változatától kezdve a Cop Shoot Cop... kakofóniájáig. És bár elsőre egy kicsit hitetlenkedtem, hogy "mégis minek kellett újrakeverni ezt a lemezt", az első hallgatásnál máris rádöbbentem, hogy ennek az aktusnak bőven volt értelme. Ha úgy tetszik, egy újabb dimenzióba emelte ezt a csodát.



2. Kraftwerk - 1 2 3 4 5 6 7 8: The Catalogue Remastered
A Beatles után csak a Kraftwerk katalógusának volt nagyobb szüksége egy teljes újrakeverésre. Ez meg is történt, már egy jó pár éve, a kiadási dátumot azonban egyre csak halasztgatták. A várakozásnak azonban vége, itt a 1 2 3 4 5 6 7 8: The Catalogue Remastered, amely tartalmaz minden eddig megjelent albumot a német elektro-pionírok diszkográfiájából az Autobahn-tól a Tour de France-ig. A Catalogue Remastered azért működik olyan jól, és azért ért el ilyen előkelő helyezést ezen a listán a Beatles-zel egyetemben, mert egyrészt mindkét együttes hatása felbecsülhetetlen a kortárs populáris zenére, másrészt pedig az extra ebben a két csomagban az, hogy nincs extra. Bármennyire is paradoxikusan hangzik ez, mégis így van. Semmi nem vonhatja el a figyelmünket egy gyönyörűen újrakevert Metropolis-ról, vagy Computer Love-ról. Persze, ebben az is közrejátszhatott, hogy Ralf Hütter-ék katalogúsában relatíve kevés a resztli, azért a néhány japán bonusz trekkért pedig nem érte volna meg.



1. The Beatles in Mono [Remastered] / The Beatles Stereo Box Set [Remastered]
A Beatles tipikusan az az együttes, amiről mindig sikeresen le lehet húzni még egy réteget, ugyanis a mai napig relatíve nagy rajongótábor szépen meg fog kajálni bármit, amit ez alatt a név alatt adnak ki. Az EMI kivételesen nem egy újabb antológiát, vagy alternatív keveréseket tartalmazó kompilációt dobott ki idén, hanem olyasvalamit, ami egy az egyben önmagáért beszél. A Beatles lemezeinek újrakevert változatai szeptember 9-től kaphatóak kereskedelmi forgalomban és ez az első alkalom, hogy minden egyes remasterelt album egy-egy nagy csomagban kapható - sztereóban és monoban egyaránt. Ez az aktus már úgy hiányzott, mint egy falat kenyér. Végre Paul McCartney basszusjátéka nem csak valami idegesítő háttérzajként funkcionál, John Lennon fantasztikus énektémái soha nem szóltak ilyen szépen, ahogy Ringo dob- és George gitárjátéka sem. Ha valaki komolyan gondolkodik, hogy mivel lepje meg szeretteit vagy esetleg magát az ünnepek alkalmából, akkor nosza, itt a nagy lehetőség 11 tökéletes album, egy soundtrack, egy Past Masters és egy Let It Be beszerzésére.






További fontos újra kiadott albumok idén:

- David Bowie: Space Oddity (40th Anniversary Edition) - A klasszikus, áttörést meghozó Bowie album kétlemezes, újrakevert változata telis-tele ritkaságokkal.

- King Crimson: In the Court of the Crimson King (40th Anniversary Edition) - A paranoid 21. századi ember eposza ez, az első klasszikus progresszív rock album, amit idén hatlemezes évfordulós kiadásban is megjelentettek.

- Neil Young: Neil Young / Everybody Knows This Is Nowhere / After the Gold Rush / Harvest - Négy klasszikus Neil Young album, újrakeverve, egy csinos kis dobozban. Érdemes beszerezni, mert így talán még szebben szól a Southern Man és a többi klasszikus.

- Nick Cave & the Bad Seeds: From Her to Eternity / The First Born Is Dead / Kicking Against the Pricks / Your Funeral... My Trial - Az első négy Nick Cave album még csak előre vetítette a nagy mesterműveket, azonban a pokoljárásokról való tudósítás már ezeken a lemezeken is jellemző volt.

- R.E.M.: Reckoning [Deluxe Edition] - Michael Stipe-ék kiváló második albuma idén egy élő felvételt tartalmazó bónusz diszkkel kiegészülve újra napvilágot látott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése