2011. március 13., vasárnap

ÚJ R/A _ FEL_F E D E Z ÉS/




R.E.M.
Collapse into Now
Warner Bros.
12 dal, 41 perc

8.5

Ez az R.E.M. már nem az az R.E.M., mint anno, a nyolcvanas években. Ezt azért tartom lényegesnek leszögezni, mert sokan bizony leragadtak a Murmur és a Reckoning c. – amúgy kiváló – munkáknál. De hát azoknak már lassan harminc éve, sőt még a legutóbbi, egyöntetűen zseniálisnak kikiáltott Automatic for the People is lassan húsz éves lesz. Mindez főleg annak fényében aggasztó, hogy a „legújabb kori R.E.M.” diszkográfiájában is bőven akadnak emlékezetes pillantok. Tény, hogy Bill Berry kiszállása óta nem tettek le igazán eget rengető albumokat az asztalra, de ha tetszik, ha nem, a három évvel ezelőtti Accelerate-tel igenis összeszedték magukat Michael Stipe-ék. Majd’ tíz évükbe tellett, de sikerült.

Az Accelerate már csak azért is fontos lemez, mert az Up / Reveal / Around the Sun triumvirátusra egyöntetűen jellemző bágyadtság helyére szívből, észből jövő lendületet helyezett, s ezt a vonalat folytatja a Collapse into Now is, egy kicsit nagyobb teret adva a lassabb tételeknek, ezáltal egy érdekes összhangot teremtve. Mert bizony vannak itt pörgős tételek bőven. De amíg az előző lemezen egy kicsit túlságosan is egyértelmű volt a lassabb dalok szükségszerűsége a kohézió szempontjából, addig a Collapse into Now-n ennek írmagját se fedezhetjük fel, a tizenkét dal tökéletes egységben áll egymással, szinte kikezdhetetlenül.

Sokan fanyalognak, hogy az Accelerate színvonalát nem volt nehéz megugrani. Nos, ez így igaz. De amíg Michael Stipe enigmatikus szövegei harminc év után is ugyanolyan erővel sújtanak le ránk, Peter Buck gitárjátéka még mindig ugyanolyan ámulattal tölt el valakit, Mike Mills-t pedig még mindig irigyli minden második garázs banda basszusgitárosa, addig bizony balgaság lenne temetni ezt az együttest. Más kérdés, hogy merész húzás a zeneipar jelenlegi helyzetét ismervén nem turnézni, s pusztán a lemezeladásokra támaszkodni. A Collapse into Now ugyanis nem biztos, hogy az az R.E.M. album, ami tízmilliós eladásokat produkálhat majd, de hát ők tudják.

Ajánlott dalok: Discoverer, Überlin, It Happened Today, Every Day Is Yours to Win, Blue


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése