2011. március 20., vasárnap

FEJ_LŐ/D É S I I RÁNY_OK/




Elbow
Build a Rocket Boys!
Fiction / Polydor
11 dal, 52 perc

8.5

Ugyebár eddigi pályafutása során az Elbow már kiadott minimum két olyan lemezt (Asleep in the Back, The Seldom Seen Kid), ami alatt kis híján beszakadt az asztal. Amikor felröppentek a hírek a folytatással kapcsolatban, a kérdés csupán az volt, hogy merre tovább? Hát erre, a Build a Rocket Boys! irányába!

Nem árulok zsákbamacskát, a manchesteri együttes idei dolgozata hagy némi kívánnivalót maga után. Nem tökéletes munka, ahogy az előbb említett kettő sem volt az. De szükségünk van-e egyáltalán ilyen fogalmakra, mint a tökéletesség, amikor tudható, hogy minden egyes lemez csak egy pillanat elnyújtott lenyomata, s a pillanat varázsa idővel – ha nem is tűnik el teljesen – megfakul. Nyilvánvalóan lesznek lemezek, amiket még évek, évtizedek múlva is emlegetni fogunk, s amelyek még sokáig fontos hivatkozási pontok lesznek. S lesznek olyanok, amelyek itt és most, az adott pillanatban működnek igazán jól. Nem tudom előreforgatni az idő kerekét, de gyanítom, a Build a Rocket Boys! is egy ilyen hangzóanyag.

Az Elbow gondolom tudta, hogy a Mercury-díjas Seldom Seen Kid-del saját magának adta fel a leckét, s már az is nagyra értékelendő, hogy nem futamodtak meg a kihívás elől. Hiszen, ha belegondolunk, ez az igazi fejlődés lehető legjobb útvonala; léc fel, majd nekirugaszkodás. Mindezek ellenére első, sőt még második hallgatásra is az ember alig akar hinni a fülének. Amíg az előző lemez tizenegy tételéből minimum hét elsőre belopta magát a szívünkbe, addig a mostanit hallgatva alig találni ilyen momentumokat. Tudom, nem szép dolog folyamatosan előző munkákat citálni (és recitálni), de ez az állapot egyszerűen zavaró. Idővel, s a hallgatások számának exponenciális növekedésével azonban megérthetjük, hogy miről is van itt szó. Nem mennék bele mindenféle interpretációs lehetőségbe, ha egy mód van rá. Az legyen mindenki házi feladata. Azonban ha másért nem is, hát azért megéri megbirkózni az új anyaggal, hogy felfedezzük azt a gyönyörű, s oly törékeny összhangot nyersesség és fennköltség, dög és finom panír között. A Build a Rocket Boys! erőssége ugyanis ebben rejlik, nem pedig abban az egy-két emlékezetes himnuszban (The Birds, With Love, Open Arms), s nem is a Neat Little Rows slágerességében.

Tehát az Elbow ismét „alkotott” – a szó legnemesebb értelmében. De ahogy az eddigi albumok, úgy ez is egy újabb hallgatói stratégia kifejlesztését igényli. Hogy ne csak ők, hanem mi, könnyűzene-rajongók is fejlődjünk.

Ajánlott dalok: The Birds, Lippy Kids, With Love, Neat Little Rows, The Night Will Always Win, Open Arms


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése