2011. szeptember 4., vasárnap

KATARZISRA V Á R V A _
Washed Out
Within and Without
Sub Pop
9 dal, 41 perc

8.0

A Washed Out alter ego alatt tevékenykedő Ernest Greene már 2009 óta jelentet meg dalokat, első albumáig azonban egészen az idei nyárig várnunk kellett. A Life of Leisure és High Times után a bizakodás, no és persze az elvárások jócskán megnőttek, hiszen az előbb említett kiadványok már önmagukban is megérnek egy misét. Csalódnunk azonban nem kellett, ugyanis ez a szimpatikus művészember hozta a tőle elvárható szintet.

A Within and Without-ot, meg úgy en bloc ezt az egészet elég egyszerűen el lehetne intézni, ha nem lenne jóval több az egész projekt mögött, mint hogy Ernest Greene zenei vállalkozása tulajdonképpen a Beach House jóval elektronikusabb, kicsit a nyolcvanas évekre hajazó és talán egy kicsit nyáriasabb változata. A párhuzam ugyanis adott: elszállt vokálok, feszes, de kellőképpen szellős ritmusszekció, dream pop ameddig csak a fül elhall, no és persze kapós melódiák. (A dolgot csak tetézi, hogy Victoria Legrand-ék szintén a Sub Pop-hoz vannak leszerződtetve.)

S hogy tovább erősítsem ezt a párhuzamot: az alapvető probléma ezzel a lemezzel szerintem ugyanaz, mint a Beach House tavalyi Teen Dream c. munkájával. Vagyis egy-egy dallam nem bizonyul minden esetben elég erősnek ahhoz, hogy elcipeljen egy majd’ ötperces dalt. Jelen esetben ezt némiképp kompenzálhatja, hogy az olykor gépiesnek tűnő alapokban meglepően sok érzés és érzelem van (persze csak mértékkel, à la Beach House), ugyanakkor erre újfent rákontrázik a tény, hogy bár hiába hozza Mr. Greene az elvárt szintet és színvonalat, egyszerűen egyetlen egy pillanatra sem lépi azt át. Gyakorlatilag ugyanazzal a – valljuk be, jól bevált – recepttel dolgozik, mint bármin, amit e album előtt kiadott. Ez alapvetően nem lenne baj, de ha az olyan fantasztikus darabokból indulok ki, mint a kicsit sötétebb tónusú Echoes, a nettó szerelmes Amor Fati, a pörgős és egyben elszállt Soft, meggyőződésem, hogy ez a fiatalember ennél sokkal többre is képes lenne. S valljuk be, ez egy kicsit frusztráló.

Mindettől függetlenül a Within and Without egy igazán kellemes lemez, ami valahol a pop, az alternatív és az elektronikus zene mezsgyéin egyensúlyozik, telis-tele emlékezetes pillanatokkal, érett és kiérlelt, részlet gazdag hangzással. Amennyiben sikerül elvonatkoztatni a fenti szőrszálhasogatástól (mert mondjuk rajtam kívül egyáltalán ezekbe belegondolt valaki), akkor könnyedén egy új favoritra tehetünk szert.

Ajánlott dalok: Echoes, Amor Fati, Soft, Far Away, Before


Amor Fati (MP3)
Eyes Be Closed (MP3)
(via Sub Pop)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése