2011. május 16., hétfő

S P A GE TT I W/ESTE R_ N




Danger Mouse & Daniele Luppi
Rome
Parlophone
15 dal, 35 perc

8.5

Vannak lemezek, amelyek kapós dallamok konstellációjaként jellemezhetők. Vannak olyanok, amelyek rendkívül erős atmoszférával operálnak. És vannak olyanok, amelyek e kettőt egyesítik. Utóbbi rendkívül fontos jellemzője minden jó lemeznek, ezt bárki megmondja. S talán abban is egyet lehet érteni, hogy vannak olyan albumok, amelyek inkább az előző két lehetőség valamelyikére helyezik a hangsúlyt. Danger Mouse és Daniele Luppi első közös hangzóanyaga egészen pontosan a második opcióra helyezi a hangsúlyt.

A Theme of Rome már legelső taktusaival megadja az alaphangot, amely elől egyszerűen nem menekülhetünk, kérlelhetetlenül rabjai leszünk, ha szeretjük a spagetti western-t, ha nem. Ugyanis - aki esetleg nem tudná - a Rome egy ún. spagetti western koncept lemez, amit két Los Angeles-i székhelyű zenész álmodott meg, s vett fel jó néhány év alatt, többek között Ennio Morricone egykori közreműködőivel. Azonban az album erőssége nem ebben, nem a külcsínben rejlik, azzal csak eladják a végterméket, akárcsak azzal, hogy Jack White és Norah Jones nevét rányomtatják a borítóra (mert hogy ők is közreműködtek). Hanem abban az erős fókuszáltságban, amit például az imént említett bevezető tétel (is) alátámaszt. A Rome egy okos, jól kidolgozott poplemez, amelyen minden egyes hang a helyén van, s annak ellenére, hogy szinte mindent patikamérlegen mértek ki, mégsem roskad össze az egész projekt a lélektelen professzionalizmus terhe alatt.

Egyébként a spagetti western hangulat, s annak műfaji sajátosságai csupán csak megadnak egy biztos és bizonyos alaphangot, amire minden más épül: a pszichedelikusan csörömpölő dobok, a pattogó basszusfutamok, no és persze a magával ragadó melódiák. Ugyanis amellett, hogy a Rome elsősorban egy hangulat-album, bizony akad rajta egy-két bivalyerős dallam is, amelyek jó ideig beköltöznek hallójáratainkba. Ilyen például az elsőként mutatóba kiadott dupla A-oldalas kislemez, a Two Against One / Black. Nem mellesleg minden egyes dal, minden egyes ötlet és akkord a végjátéknak van alárendelve, akárcsak egy filmben, s bár ebből a szempontból lett volna még mit alakítgatni ezen a lemezen, mégsem lehet különösebb okunk a panaszra. A Rome egyértelműen az év egyik legjobb lemeze.

Ajánlott dalok: Season's Trees, Roman Blue, Two Against One, Black, The World


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése