2011. április 28., csütörtök

AZ ÉVTIZ_E D L E G JO BB V/ IDEÓI _2 0 09



_ BOB DYLAN BEYOND HERE LIES NOTHIN'
Bár mindenki kedvenc folk Júdása 2009-ben nem olyan lemezt adott ki, mint amilyenre számítani lehetett, de ha más nem is, ez a videó egészen biztosan emlékezetes lesz még egy darabig.




CHARLOTTE GAINSBOUR HEAVEN / CAN WAIT _
Bólogass és mosolyogj. Ez itt Amerika. Zseniális. Charlotte Gainsbourg élete egyik legjobb döntését hozta, amikor felkérte Beck-et második felnőtt albumának produceri-dalszerzői posztjára.




DEPECHE _ MODE / WRONG
A Depeche Mode sem úgy teljesített két évvel ezelőtt, mint az tőlük elvárható, s bár a Wrong szerintem továbbra sem illik a Sounds of the Universe-re, ettől függetlenül ez egy nagyszerű dal, amihez talán egy még nagyszerűbb klipet forgattak.




FEVER RAY KEEP THE STREETS EMPTY _ FOR ME /
Kísértetjárta, sötét, nyugtalan. Mint maga a dal.




FRANZ FERDINAND _ CAN'T _ STOP FEELING
Hát, a Ulysses is nagyon jól sikerült, de az imidzs helyett most a kreativitást helyezném piedesztálra.




GRIZZLY BEAR WHILE YOU WAIT / FOR THE OTHERS
Amikor először hallottam a Veckatimest c. zseniális Grizzly Bear albumot, szinte azonnal valami ilyesmi képi világ jelent meg a fejemben.




JARVIS / COCKER "FURTHER _ COMPLICATIONS"
Nos, hát, Jarvis Cocker személyiségéhez, zenéjéhez, mindegy mijéhez mi sem illik jobban, mint egy ilyen videó.




KASABIAN / VLAD THE IMPALER_
Egészen biztosan ez 2009 legjobb videója. Nem veszi túlságosan komolyan magát, arról szól, amit az ember vár és elvár egy ilyen cím alapján. Stílusa van, meg minden, ami kell egy jó videóhoz. Hibátlan.




MANDO _ DIAO _ GLORIA
Míg a Kasabian videója egy kicsit Robert Rodriguez-es volt, addig a Mando Diao Gloria-ja talán egy kicsit Tarantino-s. Már ami a stílust illeti. Mert hogy stílus szintén van, de karóba húzás helyett egy femme fatale-é a főszerep ezúttal.




THE FLAMING LIPS / THE SPARROW LOOKS UP _ AT THE MACHINE
Csak erős idegzetűeknek! Meg azoknak, akik jól bírják a vért. Amúgy a Sparrow Looks Up at the Machine videója különösen erős analógiát mutat az egész Embryonic albummal. Szeretek úgy gondolni a lemezhez készült kisfilmekre mint apró kódfejtési segédanyagokra, amik igazából csak megnehezítik a munkát, de perverz módon élvezetesebbé is teszik azt.




THE HORRORS _ WHO CAN SAY
A Who Can Say klipje egy nagyon jól sikerült imidzs film, se több, se kevesebb. Ezt a direktor is pontosan tudhatta, mert írmagját se fedezhetjük fel annak, hogy többet akart volna belegyömöszölni, mint amennyi belefér. Néha a kevesebb több.




THE KILLERS / A DUSTLAND FAIRYTALE
A Killers eddigi legjobb videója. Minden benne van, amiért szeretjük és szerethetjük ezt a négy Las Vegas-i jóembert. (Szabad interpretáció.)




THE _ VEILS _ BEGIN AGAIN _
A híradó koncepciója egy kicsit kiforgatva. Kellemes.




THE XX /CRYSTALISED /
Végül is, nem olyan nagy szám, mégis nagyszerűen illik az XX-hez, akik maguk sem akarnak annyira nagy számok lenni. Vagy ki tudja...




YEAH YEAH _ YEAHS HEADS / WILL /ROLL
Ez pedig azért, mert Karen O annyira jó, hogy belül csillog.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése