2011. április 6., szerda

_AZ ÉV TIZED/ LEG J OBB V/IDEÓ I 200_ 7



ARCADE FIRE / BLACK MIRROR
Kezdjük a szokásos, bevett szófordulattal: zene és kép nem mindennapi összhangja figyelhető meg az Arcade Fire videójában. Misztikus, sötét, elborult - olyan, mint a Neon Bible.




ARCTIC _ MONKEYS / FLUORESCENT ADOLESCENT
A második Arctic Monkeys lemez azért szólt olyan nagyot, mert a Whatever People Say I Am, That's What I'm Not c. debüt nyerseségét és odamondásait továbbvitte, s egy kicsit kiszínezte, többek között némi szentimentalizmussal. Ennek ékes példája a Fluorescent Adolescent, s az ahhoz készült videó.





EDITORS SMOKERS / OUTSIDE THE HOSPITAL DOORS
Alapszabálynak tekinthető, hogy szívszaggató himnuszhoz fenomenális, lélekemelő klip dukál? Úgy látszik, az Editors esetében igen. Sokan szinte szó nélkül elmennek egy-egy videójuk mellett, pedig nem lenne szabad. S ezt támasztja alá a Smokers Outside the Hospital Doors is.




THE GOOD THE BAD & THE QUEEN_ KINGDOM OF / DOOM
Damon Albarn ultra angol együttesének, ultra angol albumának második, ultra angol kislemezét egy annál is ultrább angol videó vezette fel 2007-ben. És hogy mitől ennyire angol? Hát persze, hogy az ultra angol reggelitől!




INCUBUS ANNA / MOLLY
Szeretem, amikor egy klipnek története van. Azt pedig még jobban, ha egy klipnek csavaros, eszes, egyszóval jó története van. Ilyen az Anna Molly is.




INTERPOL THE HEINRICH MANEUVER_
A Heinrich Maneuver klipje olyan, mint az Interpol zenéje, en bloc: kifinomult, mégis kifinomulatlan. Nyers, mégis elegáns. Elegancia és brutalitás. Igen, bébi!




KAISER _ CHIEFS / EVERYTHING IS AVERAGE NOWADAYS /
Ilyen az, amikor a Kaiser Chiefs tagjai a maguk szemtelen módján elmondják a véleményüket a popbizniszről. Úgy általánosságban véve. És igazuk van.




LCD SOUNDSYSTEM _ SOME/ONE GREAT _
Első gondolat: a Led Zeppelin Presence c. lemezének borítója kissé átértelmezve, s megfilmesítve. Második gondalat: ua. Később: wow! Meg merem kockáztatni, hogy ez a legjobb LCD Soundsystem klip. Zene és kép tökéletes összhangja. (Újfent.)




MAROON 5 _ WAKE UP CALL
Pazar videó egy pazar popdalhoz. Kár, hogy a Maroon 5 tavaly nem tudta megugrani az első két lemezük által belőtt szintet. Ilyenkor jön jól egy kis csintalan szentimentalizmus.




THE NATIONAL / APARTMENT _ STORY
Nettó kiváló popdal. Nettó misztikum. Nettó remekbe szabott klip. A National 2007 óta tényleg nem tud hibázni.




NINE INCH _ NAILS SURVIVALISM/
A Nine Inch Nails ötödik albumát, a fantasztikus Year Zero-t felvezető gerilla marketing gyöngyszeme ez a videó. Avagy ilyen az, amikor Trent Reznor elmondja a véleményét arról, hogy szerinte mi is történik valójában Amerikában.

Cenzúrázatlan változat




RADIOHEAD _ JIGSAW / FALLING INTO PLACE
Az egyszerű ötletek a legnagyszerűbbek? A Radiohead egyik legjobb dalához bizony dukál egy remek klip. Végül is, nem olyan nagy durranás, de valamiért mégis működik, majd' négy év után is.




SNOW _ PATROL / OPEN _ YOUR _ EYES _
Nem vallom magam Snow Patrol rajongónak, ez a videó azonban egyszerűen tarolt. Valamikor a felénél az ember legszívesebben megállítaná, mert úgyis tudható, mi lesz a vége, s csak felesleges időfecsérlés az egész. Na, ekkor kell rácsapni a kezünkre, s hátradőlni, kikapcsolni, azonosulni a pillanattal.




TRAVIS _ CLOSER /
Bár a Selfish Jean is hatalmasat szólt kiadásakor, a Closer valahogy mégis emlékezetesebb. No, nem feltétlenül Ben Stiller vendégszereplése miatt, hanem azért, mert a Boy with No Name videói közül ez a legtravisesebb.




UNKLE BURN _ MY / SHADOW
Az UNKLE eddig sem volt rest poptörténeti jelentőségű klipet kiadni (Rabbit in Your Headlights), s nincs ez másképp a War Stories-t felvezető Burn My Shadow rövidfilmje esetében sem. Egyszerűen lebilincselő. Kötelező darab. Tanítani kéne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése