2010. december 21., kedd

_A Z ÉV TIZ/ED LE G JOB B VIDE Ó I _ 200 3



COLD_PLA Y / G O D P UT A S MIL E UPO N YO U R F A CE
Igazából a God Put a Smile Upon Your Face videójának üzenete annyira egyértelmű, hogy nem is nagyon lehet mit mondani rá. A dal telitalálat, egyike a kevés igazán dögös, tempós és feszes, fej felszegős önindító himnuszoknak. Még több ilyen Coldplay dalt szeretnék!




MA SS IV _E _A TT A C K / SP ECI AL C A SES
A Massive Attack mindig is szeretett görbe tükröt állítani társadalmunk, illetve úgy am block az emberi faj elé*. Nos, ez alól a Special Cases sem képez kivételt, a totális érdektelenségtől és unalomtól pedig az a kis mozzanat menti meg, amit én önkritikának vélek értelmezni. Vö. a Teardrop-hoz készült videóval.

*Ennek (kissé ambivalens) lecsapódása a 2003-as 100th Window c. lemez.



M_U_SE / T I M E IS / RUNN IN G O UT
Egyszer olvastam egy kritikát, amiben valaki a Radiohead - Muse párhuzamot elintézte azzal a csúsztatással, hogy akinek a Radiohead túlságosan körmönfont és nehezen (vagy egyáltalán nem) értelmezhető, annak ott a Muse. Mintha csak Matt Bellamy a szegény ember Thom Yorke-ja lenne. Nevetséges. Csúsztatás. Mindenesetre ezt a hipotézist ez a videó és a lentebb tárgyalt There There kisfilmje tökéletesen alátámasztja. Ami azt illeti, a társadalomkritikát jobb minél több rétegben becsomagolni. Meg különben is: az egyértelmű olyan unalmas, nemde?



_PLACEB/O SP ECIA L N E EDS
A Special Needs egy zseniális videó. Remek története van, szerepel benne az együttes, a dal is hibátlan. Kell ennél több? Aligha.



RADIO_ H EA D / T HERE _ T/H ERE
És akkor térjünk egy kicsit vissza erre a csúsztatás dologra. A There There videója jobb, mint a Time Is Running Out, bár alapvetően más üzenetet hordoz. Már csak azért is jobb, mert az elsődleges jelentésréteg alatt ott a sokkal komolyabb mondanivaló. Aki tehát azt szeretné látni, hogy milyen képsorok futnak át Thom Yorke fején, miután bevett egy adag LSD-t egy erdőben, az is kap valamit, de aki a kellemes kis audiovizuális formába öntött, az egykori Bush-kormányra irányuló pikírt megjegyzést szeretné látni, nos, az is kap valamit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése