2011. december 27., kedd

2 0 11 _ AZ ÉV I Z ÉI _ VI D EÓK /




The Antlers: Every Night My Teeth Are Falling Out

Az Every Night My Teeth Are Falling Out videója nem egy kohézív történetet mesél el, sokkal inkább impressziókra épít. És milyen jól teszi! Juliet Rios és Gabe Imlay klipje rendkívül szépen fordítja le a dal felszíne alatt munkálkodó érzéseket.






Apparat: Song of Los

A Song of Los rendezője a dalhoz mérve kellően melankolikus klipet rendezett a legutóbbi, The Devil's Walk c. lemezével száznyolcvan fokos fordulatot tevő Apparat-nak.






Battles: Ice Cream (feat. Matias Aguayo)

Kellően elmebeteg klip egy kellően elmebeteg zenét játszó együttesnek. Bár a Gary Numan közreműködésével felvett My Machines videója is elég ütős lett, az Ice Cream egy eleve jobb dal, ami nagyszerű konstellációt alkot ezzel a kisfilmmel.






Bon Iver: Calgary

A remekbe szabott második Bon Iver album első videója egy érdekes és különösen fantáziadús szerelmi történetet mesél el egy gyönyörű képi világba ültetve.






Björk: Crystalline

Sok-sok év után Michel Gondry végre újabb videót rendezett Björk-nek. Ha a korábbi kooperációkat vesszük figyelembe, nem nagyon említhető a Bachelorette-el vagy az Army of Me-vel egy lapon, de a Declare Independence-nél sokkal jobban sikerült, s ez ebben az esetben már elegendő ahhoz, hogy a Crystalline klipje szerepeljen ezen a listán.






The Decemberists: Calamity Song

Apokalipszis. Most. Szó szerint. De tényleg.






Fleet Foxes: The Shrine/An Argument

Az év legdurvább, legsötétebb és egyben legjobb animációs videója. Elég nyers, szóval csak erős idegzetűeknek ajánlott.






Hooray for Earth: True Loves

A Hooray for Earth poszt-poszt stílusához természetesen egy poszt-poszt videó illik, ami leginkább a szürreálisból és a sci-fi-ból építkezik. Egyedi.






Justice: Audio, Video, Disco

Valahogy így készül egy Justice lemez. Nem egy D.A.N.C.E. kaliberű videó ez, de még így is rendkívül invenciózus rövidfilm ez. Kár, hogy e szimpatikus francia duó második albuma nem sikerült úgy, ahogy azt vártuk.






Lykke Li: Sadness Is a Blessing

Az év egyik legszebb klipje: nagyszerű rendezés, nagyszerű fényképezés, nagyszerű történet. És Lykke Li szemmel láthatóan nem csak énekelni tud.






M83: Midnight City

Az M83 idei all-in lemeze elképesztően jól sikerült, s a rajta szereplő huszonkét dalból a Midnight City egyértelműen kiemelkedik. A pláne a dologban, hogy még egy jó kis klipet is sikerült forgatni hozzá.






Neon Indian: Polish Girl

A gépeknek is lehetnek érzéseik. Sőt, e videó szerint nagyon is vannak. Páratlan összhang kép és hang között. Szabad interpretáció.






Radiohead: Lotus Flower

Az év mém videója, ami nem mellesleg koreografált. Meg Thom Yorke eleve jól tud táncolni.






Rihanna: We Found Love (feat. Calvin Harris)

Rihanna az egyik legutolsó előadó, akit egy ilyen év végi listán el tudok képzelni. Mégis itt van, mert ez egy jó klip. Mi több, ez a dal is jó!






St. Vincent: Cruel

Annie Clark mindig is tudta, hová kell menjen, hogy remekbe szabott videókat szerezzen dalaihoz, s megkockáztatom, ez mind közül az eddigi legjobb.






Tim Hecker: Piano Drop

Ki ne lenne kíváncsi arra, hogy mi történik, ha ledobnak egy zongorát több száz méter magasságból?






tUnE-yArD: Bizness

Merrill Garbus nyilvánvalóan úgy gondolja, hogy egy kiváló popdalhoz egy kellően magas színvonalú és ötletes klip dukál. Merrill Garbus tudja, hogyan kell megvalósítani ötleteit.






UNKLE: Money and Run (feat. Nick Cave)

Ha a Fleet Foxes videója kellően lehangolta/sokkolta a kedves olvasót, akkor itt egy újabb sötét, sőt egyenesen velejéig gonosz agymenés az UNKLE és Nick Cave idei kollaborációjához.






WhoMadeWho: Every Minute Alone

Statisztikailag a dánok a legboldogabbak Európában. (Vagy legalábbis az egyik legboldogabb nép.) Ez a videó nem ezt támasztja alá.






Wild Beasts: Albatross

Az Antlers videójához hasonlóan a Wild Beasts nagyszerű Albatross c. felvételéhez is egy kevésbé kohézív, viszont annál inkább magával ragadó képi világú klip készült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése