2011. december 29., csütörtök

2 0 11 _ AZ ÉV I Z ÉI _ T O P 1 0 0 SONGS /

100. The Strokes: Under Cover of Darkness
Több évnyi vesződés és több hónap stúdiózás után a Strokes idén végre visszatért. Egy alig közepes lemezzel ugyan, de újra itt vannak, s már javában dolgoznak ötödik albumukon. Addig is itt van egy igazán kellemes, talán a Strokes-tól egy kicsi gyenge, de a sokéves átlaghoz képest még így is jobb felvétel az Under Cover of Darkness formájában.

YouTube99. BEAK>: Welcome to the Machine
A Mojo idén több húzónév közreműködésével elkészítette a Pink Floyd klasszikus albumának, a Dark Side of Moon-nak a feldolgozott változatát, amelyen bónusz felvételekként Wish You Were Here újraértelmezések szerepelnek, s amelyek közül Geoff Barrow (Portishead) side project-je, a BEAK> villantotta a legizgalmasabbat, s az eleve borongós Welcome to the Machine-t még sötétebbre festették.

YouTube98. Patrick Wolf: The City
Patrick Wolf idén sem tudta túlszárnyalni korábbi munkáit, főleg a kiváló The Magic Position-t, ettől függetlenül megörvendeztetett minket egy tőle klasszikusnak mondható ízekkel operáló nagyszerű popdallal. Ez a City, amely gyorsan befészkeli magát a hallójáratokba, s nem hajlandó onnan távozni egy jó darabig.

YouTube
97. Philip Selway: Running Blind
Philip Selway Radiohead körüli teendői közepette sem sajnálta az időt arra, hogy tavalyi Familial c. első szólólemezéről lemaradt dalait új köntösbe bújtassa, s kiadja. A négyszámos Running Blind EP-ről az egyszerre intim és felemelő címadó tétel a legemlékezetesebb.

SoundCloud
96. Villagers: Set the Tigers Free
Conan O’Brien gőzerővel dolgozik a második Villagers albumon, de közben időt szakított arra, hogy írjon egy dalt Charlotte Gainsbourg-nak (Memoir), s az idei nemzetközi Record Store Day alkalmából egy vadonatúj, nagyon lo-fi, nagyon folk és nagyon Villagers hangulatú saját dallal (Set the Tigers Free) közösen kiadja azt.

YouTube
95. Noel Gallagher’s High Flying Birds: AKA... What a Life!
Nem túlzás azt állítani, hogy az Oasis feloszlása után a közönség sokkal inkább Noel első szólóalbumára volt kíváncsi, mint öccse, Liam Beady Eye nevű projektjére. A rajongók szerint az idősebbik Gallagher lemeze jobban sikerült, mint a Different Gear, Still Speeding. Szerintem mindkettőre ráfért volna még egy kis polírozás, ettől függetlenül az AKA... What a Life! a Noel Gallagher’s High Flying Birds-ről egészen remekül sikerült.

YouTube


94. Thundercat: Daylight
Flying Lotus pártfogoltja, a Thundercat néven tevékenykedő Stephen Bruner idén jelentette meg kétségkívül izgalmas első albumát, amelyről talán a legjobb tétel a Daylight.

SoundCloud

93. Mondkopf: The Song of Shadows
A francia Mondkopf nevű zenei vállalkozás idei lemeze egy kisebb csalódás volt a korábbi munkák fényében, ettől függetlenül a kissé reszelős, tagadhatatlanul grandiózus The Song of Shadows csak azért sem hagyja feledésbe merülni a Rising Doom c. lemezt.

YouTube92. The Decemberists: Down by the Water
Noha a Colin Meloy vezette portlandi The Decemberists jobb lemezzel jelentkezett idén, mint a semmilyen The Hazards of Love, a Crane Wife színvonalától azonban még így is mérföldekre vannak. A King Is Dead legnagyobb baja, hogy a végére teljes és totális érdektelenségbe fullad, de még mielőtt elkezdenénk legurulni azon a bizonyos lejtőn, a Down by the Water villant egy reményszikrát.

YouTube91. Foster the People: Pumped Up Kicks
2011 egyértelműen legsikeresebb indie együttese, a Mark Foster irányítása alatt működő Foster the People amellett, hogy egy valóban kellemes bemutatkozó albumot villantott, letette az asztalra az év egyik legnagyobb indie slágerét, a tényleg jó Pumped Up Kicks-t.

YouTube
90. WhoMadeWho: Every Minute Alone
Ez az itthon csak szűk körökben ismert, amúgy kifejezetten szimpatikus dán dance trió egy egészen élvezhető albumot tett le az asztalra, amely annak ellenére jó, hogy gyakorlatilag csak klisékből és sokszorosan újrahasznosított receptekből dolgozik. A lemez csúcspontja a remekbe szabott klippel megtoldott Every Minute Alone.

YouTube
89. Beth Ditto: I Wrote the Book
Beth Ditto, ha csak egy EP erejéig is, de kipróbálta magát szólóban. Annyira nem szólt nagyot, mint a szerethető Music for Men c. legutóbbi Gossip album, a Simian Mobile Disco tagjai mégis összehoztak neki egy tuti befutót, a kissé sötét tónusú dance floor filler-t, az I Wrote the Book-ot.

SoundCloud
88. Justice: Civilization (feat. Ali Love)
A Justice idén elég sok embert lehangolt második lemezével, pedig amikor tavasszal bemutatták az első kislemezt, az Ali Love segítségével felvett Civilization-t még egészen bíztató volt a helyzet. Mint utóbb kiderült, ez egyben az Audio, Video, Disco legjobb dala is.

YouTube
87. The Vaccines: Post Break-Up Sex
A Vaccines a meglehetősen izgalmas cím nélküli bemutatkozó EP-jével szépen felhívta magára a figyelmet, hogy utána jót csalódhassunk bennük. Mit vártatok a Vaccines-től – kérdezik a tagok első albumuk címében. Hát, legalább a Post Break-Up Sex-hez viszonyítható színvonalú indie pop-rock slágereket, ha már egyszer sikerült valami izgalmasat villantani a rég tetszhalott poszt-punk revival zsánerében.

SoundCloud86. Flying Lotus: Caravan of Delight
Ha minden igaz, jövőre lesz új Flying Lotus album. Ez már eleve izgalmas hír. Steven Ellison nem volt rest, s megosztotta a Caravan of Delight c. remekelést, ami szerinte jó kis ízelítő abból, amit majd hallani fogunk. Ez persze bármit jelenthet, ettől függetlenül ez még egy kiváló felvétel.

YouTube
85. Armand Margjeka: Alive
Armand Margjeka egy abszolút ismeretlen független előadó, akinek már megjelent egy lemeze (Margo, Margo), s amelyről az Alive egy igazán remek dal, ha nem a legjobb. Tessék felfigyelni rá!

SoundCloud

84. The Veils: Bloom
2012-re várható a negyedik Veils sorlemez megjelenése. A köztes időt addig egy rendkívül kellemes EP-vel (Troubles of the Brain) kívánták múlatni, amelyről a legjobb tételt már a legelején eldurrantják. A Bloom hipnotikus, kellemes, szeretnivaló.

SoundCloud
83. Dirty Beaches: Lone Runner
Vicces, hogy Alex Zhang Hungtai jócskán megelőzte David Lynch-et egy David Lynch album kiadásával. Azok a hangulatok, hangok, képek, színek, meg úgy en bloc minden, amivel a rendező atyaúristen operál filmjeiben rendre köszönnek vissza az idei Dirty Beaches lemezen (Badlands), illetve a Lone Runner című, az album után megjelent kislemezen.

Vimeo82. Brian Eno: Glitch
Brian Eno már nagyon sok mindent elért eddigi pályafutása során, ezért nem tápláltam nagy reményeket idén megjelent, Rick Holland-del közös albuma iránt. Noha a Drums Between the Bells tényleg nem sikerült annyira jól, a zseniális Glitch mégis külön figyelmet érdemel.

SoundCloud
81. UNKLE: Money and Run (feat. Nick Cave)
A Nick Cave közreműködésével felvett Money and Run a legjobb UNKLE dal, amit az elmúlt két évben hallhattunk. Kell ennél több? (Persze, egy jó UNKLE album.)

YouTube


80. CANT: Answer
A Grizzly Bear-ből ismert Chris Taylor idén kipróbálta, mire megy egyedül. Sajnos nem vitte olyan sokra, mint társaival, ettől függetlenül a Dreams Come True egy igazán kellemes lemez lett, az Answer pedig az év egyik legjobb dala.

SoundCloud

79. Adele: Rolling in the Deep
Néha igazán nehéz megállapítani, hogy valójában mi is van az esztelen mértékeket öltő hájp és a milliós eladások mögött: valódi tehetség, avagy ügyes produceri munka? Adele idei elképesztő sikere az év egyik legvitatottabb popjelensége, mindettől függetlenül azonban a Rolling in the Deep egy valóban jól sikerült felvétel.

YouTube
78. Toro y Moi: New Beat
Chaz Bundick idei albuma egy egészen jól sikerült munka, amelyről a New Beat a legemlékezetesebb pillanat. Leginkább azért, mert amellett, hogy jól szól, szépen kijelöli a lemez csapásirányát, s felvázolja, hogy mire is számíthatunk.

SoundCloud

77. The Kills: Satellite
A megannyi kritika ellenére a Blood Pressures egy jó lemez. Nem a Kills csúcsműve, de minden kétséget kizáróan bővelkedik a jobbnál jobb pillanatokban, amelyek közül a legjobb egyértelműen a Satellite c. beharangozó kislemez.

YouTube

76. TV on the Radio: Caffeinated Consciousness
A TV on the Radio 2011-es dolgozata, a Nine Types of Light egy erősen közepes munka, főleg az őt megelőző két lemez fényében. A zárótétel, a Caffeinated Consciousness azonban egy energikus, élettel és ötlettel teli darab, amit hiba lenne ignorálni.

YouTube
75. Balam Acab: Oh, Why
Amikor Alec Koone azt mondta, hogy a Wander / Wonder dalait hangosan kell hallgatni, nem nagyon értettem, miről beszél, hiszen ez egy alapvetően intim, a szoba sötétjének szóló lemez. Sokadik nekirugaszkodásom alkalmával azonban kipróbáltam javaslatát, ami az Oh, Why kapcsán ütött a legnagyobbat.

MP3 (via Pitchfork)
74. Unknown Mortal Orchestra: FFunny FFriends
Ami tavaly a Tame Impala volt, az idén az Unknown Mortal Orchestra. Nem annyira jók, mint Kevin Parker-ék, ennek ellenére megérnek egy-két misét, akárcsak cím nélküli első albumuk nyitótétele, a FFunny FFriends.

MP3 (via Pitchfork)

73. The Forms: Fire to the Ground (feat. Matt Berninger)
A New York-i The Forms nevű indie duó nem éppen a legismertebb banda a környéken, de ez mit sem számít, ha Matt Berninger-rel (The National) idén újra felvett Fire to the Ground c. daluk ilyen jól szól.

MP3 (via Pitchfork)
72. Emika: Professional Loving
Emika egy angol DJ, hangmérnök és nem utolsó sorban zenész. Elektronikus zene iránti érdeklődése odáig juttatta, hogy a Ninja Tune-nál töltötte szakmai gyakorlatát, aztán szépen ott is maradt, mint a kiadó egyik üdvöskéje, aki hébe-hóba kiadott egy remek kislemezt, idén pedig első albumát, amelyről a korábban ismert Double Edge, Drop the Other és Count Backwards mellett a Professional Loving emelendő itt ki.

YouTube71. Florence + The Machine: What the Water Gave Me
Sajnos az új Florence + The Machine sem sikerült úgy idén, ahogy azt a nagyközönség várta. Alig akadnak rajta olyan erős pillanatok, mint amilyenekkel – gyengepontjai ellenére – a Lungs telis-tele van. Kivétel ez alól a nagyszerű What the Water Gave Me, ami hatásosan idézi meg az előző lemez legerősebb momentumait, s egészíti ki néhány új színnel és ízzel.

YouTube70. Sigur Rós: Lúppulagið
A páratlan Inni c. koncertfilm és élő album csínján bánt az extrákkal, de nincs mit tenni, ha egyszer nem akarták elvonni a valódi tartalomról a figyelmet. Bónuszként azonban mégis kapunk egy kísérteties, erős ambient áthallásokat felvonultató meditatív dalt a Lúppulagið személyében.

MP3 (via Sigur Rós)
69. Death Cab for Cutie: You Are a Tourist
A You Are a Tourist kapcsán komolyan azt hittem, hogy a Death Cab for Cutie egy bivalyerős lemezzel fog visszatérni idén. Ehelyett egy sokszor langymeleg, a legkevésbé sem kohézív albummal szúrták ki a szememet, amin persze akad jó néhány instant favorit, mint például az említett dal.

YouTube
68. KMFH: Down!
Kyle Hall egy tehetséges detroiti elektronikus zenei producer, aki IDM, dubstep és deep house elemekből kovácsol össze valami egészen egyedit, táncolhatót és végtelenül izgalmasat. KMFH alteregója alatt kiadott Down! / Xero c. kislemezéről előbbi tétel viszi a pálmát.

YouTube
67. Explosions in the Sky: Human Qualities
Az eleve szimpatikus Explosions in the Sky idén folytatta szimpatikus poszt-poszt zenéjének külvilágba bocsátását, amely folyamat eredményeképpen meghallgathattuk egészen nagyszerű Take Care, Take Care, Take Care c. ötödik albumukat. A lemezen szereplő hat szimpatikus dalból pedig a második, a Human Qualities című egyértelműen kiemelkedik.

YouTube66. Purity Rings: Lofticries
A Purity Ring egy újabb alig ismert együttes, akik sokkal több figyelmet érdemelnének, tekintve, hogy mennyire jók, s főleg nagyszerű Lofticries c. felvételüket figyelembe véve.

MP3 (via Pitchfork)
65. Danger Mouse & Daniele Luppi: Two Against One (feat. Jack White)
Danger Mouse és Daniele Luppi már több éve dolgoztak, dolgozgattak Rome c. közös lemezükön, amelyet idén tavasszal végre kiadtak, s amelyről a Jack White vendégszereplésével felvett Two Against One c. felvétel az egyértelmű csúcspont.

YouTube

64. SBTRKT: Hold On (feat. Sampha)
SBTRKT már korábban is jelentetett meg izgalmas dolgokat EP-ken, kislemezeken, a Hold On viszont egyértelműen az egyik legjobb dal, amihez valaha is köze volt ennek a fiatalembernek.

YouTube

63. Air Review: America’s Son
Az Air Review Armand Margjeka-hoz és a Purity Ring-hez hasonlóan a semmiből tűnt elő idén, hogy leszállítsa az év egyik legszebb, legtörékenyebb indie folk-pop dalát, az America’s Son-t.

MP3 (via We All Want Someone to Shout For)

62. Tinariwen: Tenere Taqqim Tossam (Four Tet Remix)
Zenekar a Szaharából. Ez már eleve izgalmasan hangzik. Idei albumuk sajnos nem szólt olyan jól, mint a 2007-es Aman Iman: Water Is Life, Kieran Hebden azonban készített egy mindent elsöprő remixet Tenere Taqqim Tossam c. felvételükhöz.

SoundCloud

61. Elbow: Neat Little Rows
Az Elbow ötödik stúdióalbuma, a Build a Rocket Boys! nem érte el a kiváló Seldom Seen Kid színvonalát, ettől függetlenül bőven akadt rajta olyan pillanat, amikor az ember nem győzte rázni a fejét. Az egyik ilyen a zaj himnuszba torkolló, magasztos Neat Little Rows.

YouTube
60. Alex Turner: Piledriver Waltz
Most már biztos: Alex Turner nem csak az Arctic Monkeys-on belül képes remek dolgokat letenni az asztalra. Gondoljunk csak vissza a Last Shadow Puppets-re. (Ugye?) És most itt a Submarine c. filmhez készült remek soundtrack EP, amelyről a Piledriver Waltz c. tétel egyértelműen kiemelkedik.

YouTube
59. Fever Ray: The Wolf
Mielőtt Karin Dreijer Andersson visszatért testvéréhez a Knife-ba, előtte még futotta energiából és kreativitásból egy új dalra, amelyet a Red Riding Hood c. film soundtrack lemezéhez készített. A dal nagyon Fever Ray-s és nagyon jó. Naná!

SoundCloud

58. Jamie Woon: Lady Luck
Jamie Woon az idei év egyik legjobb új előadója. Remek hangja nagyszerű dalszerzői vénájával egyedi kombinációt alkot, s mindez remekül tükröződik Mirrorwriting c. bemutatkozó lemezén. Slágerszerzői képességeiről pedig a Lady Luck tesz tanúbizonyságot.

YouTube
57. Jens Lekman: An Argument with Myself
Jens Lekman a svéd alter szcéna egyik legtehetségesebb énekes-dalszerzője. Ezt minden eddigi dolgozata alátámasztotta, akárcsak idén megjelent An Argument with Myself c. EP-je, melyről a címadó tétel egy instant klasszikus.

MP3 (via Pitchfork)

56. Modeselektor: Shipwreck (feat. Thom Yorke)
Thom Yorke és a Modeselektor legújabb kollaborációja egy megállíthatatlan, fesztelen és nem utolsó sorban remek glitch-house-IDM agymenés.

YouTube


55. Beyoncé: Run the World (Girls)
Beyoncé idén júniusban kiadott 4 c. lemezével valami olyasmit akart letenni az asztalra, ami anno Madonnának a Ray of Light volt. Bár a legtöbb kritikus megdicsérte az anyagot, szerintem bőven hagy még kívánnivalót maga után. Ettől függetlenül a beharangozó kislemez, a Major Lazer Pon de Floor-ját alapul vevő Run the World (Girls) egy nagyszerű popdal, ami legalább olyan jól sikerült, mint az alapanyag.

YouTube


54. Smith Westerns: Weekend
A Smith Westerns jegyzi 2011 egyik legjobb indie lemezét, a Dye It Blonde-ot, amely ugyan temérdek kiváló szerzeményt tartalmaz, a Weekend szintjét azonban képtelen megugrani.

YouTube

53. Jamie xx: Far Nearer
Az XX producere és ritmusszekciójáért felelős Jamie Smith idén nem ült a babérjain, amíg társai pihentek. Nagyszerű mixeket készített rádióállomásoknak, újraértelmezte Gil Scott-Heron kiváló I’m New Here c. 2010-es albumát, Radiohead-et remixelt, nem mellesleg kiadta a pompás Far Nearer kislemezt.

YouTube
52. Rihanna: We Found Love (feat. Calving Harris)
Úgy tűnik, Rihanna képtelen leállni. Alig egy éve jelent meg Loud c. albuma, de idén novemberben már újabb dolgozattal jelentkezett, ami meglepően élvezhetőre sikerült, a Calvin Harris által jegyzett We Found Love c. kislemezt azonban egyik Talk That Talk tétel sem tudta lekörözni.

YouTube
51. The National: Think You Can Wait
Matt Berninger-ék nemrég végeztek a High Violet turnéval, de már nagyban dolgoznak új dalokon, s eközben sikerült időt szakítaniuk a Win Win c. film betétdalát összehozni, a Portal 2 nevű számítógépes játékhoz készült szerzeményről már nem is beszélve. Mind a Think You Can Wait, mind az Exile Vilify kiváló munka, előbbi azonban köröket ver utóbbira.

YouTube50. Metronomy: The Bay
A Bay az év legpofátlanabb indie pop slágere. Kérlelhetetlenül belemászik a fejünkbe, s többszöri próbálkozás ellenére sem hajlandó onnan távozni. Talán a jelentős Duran Duran áthallásoknak köszönhető ez a hatás, talán Joseph Mount slágerszerzői képességeinek, nem tudni pontosan. Csak annyi biztos, hogy a Bay egy pofátlanul jó dal.

YouTube49. Kurt Vile: Jesus Fever
Kurt Vile – szerencsére – nem nagyon tudja letagadni azokat az Adam Granduciel-lel közös éveket. Smoke Ring for My Halo c. lemeze – amelyről a Jesus Fever a legemlékezetesebb dal – és a zseniális 2011-es War on Drugs album között feltűnően sok a párhuzam.

YouTube
48. EMA: Milkman
Erika M. Anderson az év egyik legígéretesebb üdvöskéje, ez nem vitás. S hogy miért? Tessék meghallgatni a Past Life Martyred Saints c. bemutatkozást, ha még nem tettük. Addig is itt van a Milkman, az album legjobb szerzeménye.

MP3 (via Stereogum)

47. The Big Pink: Stay Gold
Nagyobb Big Pink slágert is hallhattunk már, azonban a Stay Gold egy kifejezetten ígéretes felvezetése a jövő év elején esedékes második albumnak. Várós.

SoundCloud


46. Battles: Ice Cream (feat. Matias Aguayo)
Az Ice Cream az év leghetetlenebb slágere. Pedig az. Kellemes egynyári elborulásnál/beállásnál egy hajszálnyit több, de pont csak annyira, amennyi szükséges ahhoz, hogy még jövőre is emlékezzünk rá.

YouTube

45. Cat’s Eyes: Face in the Crowd
A Horrors-ból ismert Faris Badwan idén nem csak anya együttesével villantott egy igazán briliánst, hanem Rachel Zeffira-val is Cat’s Eyes nevű projektjük keretein belül. Bár akadhat más kiemelendő dal is a cím nélküli lemezen, ez az a darab, ami a legszebben foglalja össze azt, amiről ez a vállalkozás szól.

YouTube
44. Björk: Crystalline
A Crystalline bemutatásakor még azt hihette az egyszeri Björk rajongó, hogy az énekesnő idén végre egy újabb alapvetést ad majd át a nagyvilágnak. Ez nem így történt. Ettől függetlenül ez egy kiváló dal.

YouTube

43. Massive Attack vs. Burial: Four Walls
A trip-hop atyaúristeneinek a dubstep atyaúristenével való közösködése egy kellemes Paradise Circus újraértelmezés mellett a Four Walls-t szülte, 2011 egyik legizgalmasabb, nem mellesleg legbeborultabb fúzióját. Remélhetőleg lesz még folytatás.

YouTube
42. David Lynch: Crazy Clown Time
Már éppen időszerű volt, hogy David Lynch saját albummal jelentkezzen. Szemmel láthatóan mindig is rendkívül érdekelte a zene világa (lásd: soundtrack szereplések, Danger Mouse és a Sparklehorse közös albuma stb.), s idén elérkezett az ideje annak, hogy sötét vízióit ne csak képekben, hanem hangokban is megmutassa. Ennek az egyik legimpozánsabb lenyomata a Crazy Clown Time címadó tétele.

MP3 (via David Lynch Facebook)41. Air France: It Feels Good to Be Around You
A svéd Air France már jó ideje dolgozik harmadik EP-jén, amely előre láthatóan jövőre meg is jelenik. Addig is itt van nekünk a remekbe szabott, s egyszerűen magával ragadó It Feels Good to Be Around You.

YouTube

40. Heaven Street Seven: Gigerli
Az egyik legjobban várt 2012-es lemez egyértelműen az új HS7 album, amelyből nemrég kaphattunk egy kis ízelítőt a háromszámos Gigerli c. EP formájában. Remélem, a címadó tétel is rajta lesz az új dolgozaton.

MP3 (via HS7)

39. WU LYF: Summas Bliss
A WU LYF az év egyik legérdekesebb zenei vállalkozása, Go Tell Fire to the Mountain c. debüt albumuk pedig az egyik legjobb idén. Rendre sorakoznak rajta a jobbnál jobb tételek, amelyek közül szinte bármelyik szerepelhetne ezen a listán. Azért esett a választásom a Summas Bliss-re mert szerintem ez az egyik legkönnyebben hozzáférhető, mégis az egyik legmélyebb daluk.

YouTube38. Arctic Monkeys: That’s Where You’re Wrong
Annak ellenére, hogy a Suck It and See közel sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mégis voltak rajta izgalmas pillanatok. Ilyen például Alex Turner-ék első igazi stadionhimnusza, a That’s Where You’re Wrong.

YouTube

37. Nicolas Jaar: Too Many Kids Finding Rain in the Dust
Nicolas Jaar első albuma egy gazdag, érzékeny és végtelenül profi munka, amely bővelkedik kiváló tételekben, s amelyek közül az egyik legkiválóbb a Too Many Kids Finding Rain in the Dust.

YouTube

36. Charlotte Gainsbourg: Terrible Angels
Chalotte Gainsbourg egy igazi apja lánya: a kiváló IRM után sem hajlandó leállni, s idén kiadta ritkasággyűjteményét, amelyen nyolc eddig soha nem hallott dal hallható, s amelyek közül a Beck által jegyzett Terrible Angels pszichedelikus elektro pop menetelése a legmeggyőzőbb.

YouTube
35. The Weeknd: High for This
Temérdek kiváló dalt hallhattunk az idén megjelent három The Weeknd albumon, az egész alfája és ómegája azonban az egyik legfantasztikusabb albumnyitó tétel, amit valaha hallottam. A High for This megadja az alaphangot, lebilincsel, letaglóz, nem enged.

SoundCloud
34. R.E.M.: We All Go Back to Where We Belong
Az R.E.M. idén sajnos feloszlott. Nem mondom, hogy túl meglepő volt, de azt sem mondom, hogy nem sokkolt. Harmincéves karrierjük utolsó mozzanataként összehoztak egy kiváló kétlemezes válogatást, amiről a We All Go Back to Where We Belong az egyik legszebb dal az athensi triótól.

YouTube 1
YouTube 233. Clams Casino: Motivation
Az alternatív hip-hop producer színtér egyik legkellemesebb alakja Clams Casino, aki idén fogta magát és elkezdte komolyan venni zenei karrierjét. Szerencsére. Ennek első lenyomata az ingyenes Instrumental Mixtape c. lemez, amelyről a nyitótétel adja a legpontosabb képet arról, hogy ez a fiatalember mit is csinál.

MP3 (via Stereogum)
32. Blawan: Getting Me Down
Blawan szállította le idén a legizgalmasabb dance floor filler-t, a kiváló Getting Me Down-t. Se több, se kevesebb.

YouTube


31. Gil Scott-Heron and Jamie xx: I’ll Take Care of U
A minden kétséget kizáróan tehetséges Jamie Smith az XX-ből fogta Gil Scott-Heron hátborzongatóan jó tavalyi lemezét, s teljesen újraértelmezte azt, amelynek a legkellemesebb eredménye a We’re New Here zárótétele, a Brook Benton által jegyzett I’ll Take Care of U remixe lett.

YouTube
30. Trent Reznor and Atticus Ross: Immigrant Song (feat. Karen O)
Trent Reznor és Atticus Ross szerencsére nem állt le a kifejezetten kellemes The Social Network filmzenéje után, s második soundtrack-jüket az év egyik legjobban várt filmjéhez, a szintén David Fincher által jegyzett The Girl with the Dragon Tattoo-hoz készítették. A dolog pikantériája, hogy a zenei aláfestés a filmmel párhuzamosan készült, jobban integrálandó a szónikus tájképeket a mozgóképekbe. A lemez nyitótétele, a Led Zeppelin klasszikus Immigrant Song-jának feldolgozása az év legjobb cover-je.

YouTube


29. Burial: Street Halo
Burial gyakorlatilag hibátlan második albuma, az Untrue óta csak nagyritkán hallatta hangját, Street Halo c. háromszámos EP-jének idei megjelenése épp ezért volt egy igazán kellemes meglepetés. A kiadványról kiemelendő a sodró, William Bevan-től megszokott mértékben melankolikus címadó, s egyben nyitótétel.

YouTube
28. Four Tet: Locked
Burial-hoz hasonlóan Four Tet is csendesnek mondható évet zárt, amikor azonban jelentkezett, abba a föld is beleremegett. Mindközül legizgalmasabb 2011-es szerzeménye a Fabrliclive sorozat ötvenkilencedik installációjára szánt, de külön kislemezen is kiadott Locked.

SoundCloud
27. Apparat: Ash/Black Veil
Habár a Devil’s Walk nem úgy sült el, ahogy azt Apparat-tól jogosan elvárhattuk, bőven akadt rajta emlékezetes tétel, s talán mindközül az egyszerre fesztelen, s introvertált, végtelenül megkapó Ash/Black Veil szólt a legjobban.

SoundCloud

26. AraabMuzik: Streetz Tonight
AraabMuzik nem dolgozik komplikált recepttel: vesz egy erős, lehetőleg táncparkett orientált melódiát, lecsupaszítja, s ezek alá tesz egy olyan ritmusszekciót, amitől a plafon is leszakad. Egyszerűsége ellenére az Electronic Dream kiválóan funkcionál, s a lemez csúcspontja, illetve az év egyik egyértelműen legkiválóbb szerzeménye az ellenállhatatlan Streetz Tonight.

YouTube25. The Horrors: Still Life
A Skying az idei év egyik legkellemesebb lemeze, amelyen rendre követik egymást a pszichedelikus indie rock himnuszok, de az összes közül kiemelkedik a végtelenül romantikus, s egyben szimpatikusan naiv Still Life.

YouTube

24. Neon Indian: Polish Girl
A Polish Girl-ben Alan Palomo érzésekkel ruházza fel a gépeket. Bármennyire is triviálisnak hat ez az ötlet, remekül működik, s ez már az első hang meghallása után egyértelművé válik.

YouTube

23. Kate Bush: 50 Words for Snow
Kate Bush hihetetlen idei albumát nehéz ignorálni, illetve nemtetszésünket kifejezni vele kapcsolatban. Minden egyes tétel páratlan dalszerzői vénáról tanúskodik, s a 50 Words for Snow a lemez kezdete és vége, konceptuális középpontja, ami beszippant, inspirál, megnyugtat és a jó Isten tudja még mi mindent tesz az egyszeri hallgatóval.


22. The Field: Arpeggiated Love
A Field néven tevékenykedő Axel Willner idén egy nettó zseniális albumot tett le asztalra a Looping State of Mind-dal, de már az Arpeggiated Love mantrája is elegendő lett volna ahhoz, hogy magára vonja a figyelmet.

YouTube

21. Hooray for Earth: True Loves
A New York-i Hooray for Earth bemutatkozása talán egy kissé keserű szájízt hagyott maga után, leginkább azért, mert a lemezről elsőként megmutatott címadó tétel bombasztikussága, himnikussága, s kiegyensúlyozottsága csak itt-ott köszön vissza az album másik kilenc tételében. Ettől eltekintve a True Loves egy makulátlan archetipikus indie himnusz.

SoundCloud20. Princeton: Clamoring for Your Heart
A Princeton ezen a listán csak egy újabb ismeretlen név. És újfent csak azt tudom mondani, hogy sajnos. S hogy miért? Elég meghallgatni a Clamoring for Your Heart c. alapvetést. Jövő februárban jön az új lemezük. Tessék meghallgatni!

SoundCloud

19. Caveman: Great Life
A Caveman idei remekelése instant alter-indie klasszikusok tömkelegét tartalmazta, melyek közül a legfigyelemreméltóbb az introvertált, s magasztos Great Life.

Yours Truly


18. Burial & Four Tet & Thom Yorke: Ego
Burial, Four Tet és Thom Yorke kollaborációja egy kisebb válóra vált álom – már ami engem illet. A hír azonban önmagában eltörpül az instant klasszikus dubstep-IDM eposz, az Ego fényében.

SoundCloud

17. Washed Out: Amor Fati
Ernest Greene Washed Out nevű zenei vállalkozása eddig is leírhatatlanul kellemes dolgokat hozott világra, Within and Without c. bemutatkozó albuma azonban minden próbálkozását felülmúlta. Kohézív, ügyes, slágeres munkáról van szó, amelyről csak nyúlfarknyit is, de az Amor Fati emelkedik ki.

MP3 (via Sub Pop Records)
16. Lykke Li: Get Some
Lykke Li második albumára felnőtt, megkomolyodott és megtanult tisztességes alter-indie slágereket írni. Erről tesz tanúbizonyságot a Get Some c. remekelés, amit nem hogy nem illik, de szigorúan tilos ignorálni.

YouTube

15. James Blake: The Wilhelm Scream
James Blake idei dömpingjének megszámlálhatatlan kellemes meglepetést köszönhetünk. Többek között cím nélküli első albumának kilencvenkilenc százalékát, azon belül is leginkább a Wilhelm Scream-et.

YouTube

14. Wild Beasts: Bed of Nails
“Our love, Frankenstein in nature and design, like the Shelley’s on their very first time, when our bodies become electrified, together we bring this creature alive, it’s alive, it’s alive, it’s alive.” – aki ilyen dalszövegeket ír már eleve megérdemelné a koszorús költő címet, de ha ehhez még hozzávesszük, hogy a Bed of Nails rendelkezik egy magával ragadó, gyakorlatilag tökéletes melódiával, akkor az asztal azon nyomban beszakad.

YouTube


13. Fleet Foxes: The Shrine/An Argument
Ami engem illet, a Fleet Foxes második dolgozata, a Helplessness Blues sokkal jobban sikerült, mint cím nélküli bemutatkozásuk. Az is tartalmazott jó néhány emlékezetes melódiát, de a mindmáig legjobb FF dal mégiscsak az először említett lemezen van.

YouTube

12. The Rapture: How Deep Is Your Love?
A Rapture harmadik albuma egy nagyon is ígéretes munka illúzióját keltette a How Deep Is Your Love? bemutatását követően. Hát, sajnos nem az. Ettől függetlenül ez még egy kiváló dal.

YouTube

11. St. Vincent: Cruel
Minden eddigi St. Vincent albumon van legalább egy olyan tétel, ami amellett, hogy túlragyogja az összes többit, megannyi más előadó munkáját is lekörözi. Idén a nagyszerű harmadik St. Vincent hangzóanyagon ez a Cruel volt.

YouTube
10. The War on Drugs: Brothers
A War on Drugs az idei év egyik legjobb albumát szállította le nekünk a Slave Ambient formájában, amely több hibátlan tételt is tartalmazott, de a Brothers az, amivel azonnal és végérvényes beleszerethetünk ebbe az együttesbe, s lemezbe.

YouTube

9. Bon Iver: Calgary
A Calgary több oknál fogva is remek dal. Egyrészt szépen felvázolja a második, cím nélküli Bon Iver album hangzását, másrészt pedig temérdek megmagyarázhatatlan erő munkálkodik benne, ami azonnal bekebelez, szerelembe ejt, s ott is tart egy jó ideig.

MP3 (via Pitchfork)
8. Cut Copy: Need You Now
A Cut Copy egészen kellemes idei albuma roskadásig volt pakolva slágerekkel, de egyik sem tudta felülmúlni a hibátlan nyitótételt, a Need You Now-t. Katarzis, kérem szépen. Nettó katarzis.

YouTube

7. Bombay Bicycle Club: Shuffle
És ha már katarzisról volt szó... A Bombay Bicycle Club a Shuffle-lel minden bizonnyal elkészítette azt a dalt, ami alapján könnyen beazonosíthatjuk majd őket a jövőben, s amely dal egy remekbe szabott indie himnusz, aminek egészen egyszerűen nem lehet ellenállni.

YouTube
6. Coldplay: Charlie Brown
Az új Coldplay album felvezetése minden volt, csak nem bizalomgerjesztő. Elképzelhető, hogy ez egy terv része volt, de végül is ez aligha számít, ha szkepticizmusunk egy pillanat tört része alatt elillant a Mylo Xyloto első végighallgatása után. Az egészben pedig a legmeggyőzőbb pillanat a katartikus Charlie Brown volt.

YouTube5. The Antlers: Every Night My Teeth Are Falling Out
Az Antlers második lemezével ismét sokakat le tudott nyűgözni, a Burst Apart telis-tele van emlékezetes, sőt sokszor katartikus pillanatokkal. Azt a bizonyos gólt pedig az Every Night My Teeth Are Falling Out lövi be minden egyes nekifutás alkalmával.

YouTube
4. tUnE-yArDs: Bizness
A tUnE-yArDs idén a blogszféra által nem véletlenül agyonhájpolt sztárzenekarává nőtte ki magát idén. Kételkedni pedig aligha lehet okunk, főleg a zseniális Bizness fényében.

MP3 (via tUnE-yArDs)

3. PJ Harvey: The Words That Maketh Murder
PJ Harvey már a Let England Shake-ről elsőként bemutatott The Words That Maketh Murder-rel sejtetni kívánta, hogy idei lemeze fontos mérföldkő lesz karrierjében. Az album meghatározó mivoltára azonban csak később döbbenhettünk rá.

YouTube

2. Radiohead: Lotus Flower
A King of Limbs az eddigi legmegosztóbb Radiohead album. Valaki szerint nem más, mint egy alig 35 perces zajfolyam, mások szerint újabb remekelés. Egy dolog azonban teljesen biztos: a Lotus Flower katartikus, s az egyik legjobb, legszebb Radiohead dal, ami valaha napvilágot látott.

YouTube1. M83: Midnight City
A Midnight City-be sikerült valamit belecsempészni, amitől mind a mai napig feláll a szőr az ember hátán akárhányszor meghallja. Talán a katarzis lenne az? Talán az a nem mindennapi és természetes, valóban belülről fakadó precizitás, amivel kidolgozták? Nehéz pontosan megmondani, de szerintem ez az a dal, amiben még évek múlva is el lehet majd veszni, fel lehet majd oldódni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése