2011. november 27., vasárnap

H Ó _ HELYZET /





Kate Bush
50 Words for Snow
Fish People/EMI
7 dal, 65 perc

9.5


Nem vagyok Kate Bush rajongó, soha nem is voltam. Pontosan nem tudom meghatározni, miért. Egyszerűen nem érintett meg a művészete. Van ilyen. A hat évvel legutóbbi albuma, az Aerial után megjelent 50 Words for Snow azonban komolyan elgondolkodtatott.

Némi utánajárást követően megállapítottam, hogy az angol művésznő alkotásait javarészt valamilyen különös atmoszféra, valami furcsa intimitás járja át, amelyet nagyban meghatároz a törékenység, s ez alól tízedik stúdióalbuma sem kivétel. Csak nagyon kevesen tudják olyan remek arányérzékkel formába önteni az olyan alapvető emberi érzéseket, mint a boldogságot, a keserűséget, az intimitást és szentimentalitást, vagy éppen az elkeseredettséget és örömöt. Kate Bush azonban ennél is tovább megy, hiszen amellett, hogy erre az arányosságra épít, saját szívét és lelkét is beleadja abba, amit csinál, s ez egy semmihez sem fogható érzést generál a hallgatóban, már a legelső percekben.

A 50 Words for Snow nem az a lemez, amit érdemes darabjaira szedni, megvizsgálni alkotóelemeit, majd újra összerakni, s ítéletet hirdetni felette. Ez alapjaiban vonná kétségbe a hangzóanyag rendeltetésszerű használatát. Helyette – kizárásos alapon – egészében kell megtanulni élvezni ezt a művet, ami nyilvánvalóan nagyobb érőbefektetést igényel a hallgató részéről, főleg annak fényében, hogy több mint egy óráról van szó. De ha belegondolunk, ez így fair. Elvégre minden egyes hangon és hangfoszlányon, amit ezen az albumon hallhatunk érezhető az a sok munka, amit belefektettek. Félreértés ne essék, Kate Bush új dolgozata nem egy izzadtságszagú, erőlködő és erőltetett installáció. Korántsem. A Snowflake megunhatatlan über minimalizmusától kezdve a Wildman és 50 Words for Snow sodrásán át az Among Angels szívszaggató gyönyörűségéig minden a helyén van, minden letisztult, de nem túlpolírozott. Minden feszült és könnyed, minden csendes és szívhez szóló és még véletlenül sem nyálas. Kate Bush ezúttal (is) kitett magáért.


Ajánlott dalok: Snowflake, Misty, Wildman, 50 Words for Snow, Among Angels








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése