2011. november 20., vasárnap

_E A U CLAIRE TŐL / A N T I B E S IG







Bon Iver
Bon Iver
Jagjaguwar
10 dal, 39 perc

9.0




A Justin Vernon által vezényelt Bon Iver minden kétséget kizáróan napjaink egyik legleg együttese. Sikeres első lemezük, a 2008-as For Emma, Forever Ago után mindenki, aki egy kicsit is rákattant arra, amit csinálnak, gyakorlatilag lélegzetvisszafojtva várta a folytatást, s szerencsére nem kellett csalódni. Sőt, mi több, szinte játszi könnyedséggel ugrották át a relatíve magasra tett lécet. Fundamentális változásról nem beszélhetünk, logikus folytatásról annál inkább. A stílus tekintetében sok minden nem változott – hozzátenném: szerencsére –, hangszerelésben viszont már annál inkább. A cím nélküli második Bon Iver album dalai jellegüket tekintve leginkább himnikusak, de korántsem öncélúan. Ezek a dalok ugyanis nem stadionok és arénák, hanem – bármilyen nyálasnak is hangzik – az emberi lélek kitöltésére predesztináltak.


Ajánlott dalok: Perth; Minnesota, WI; Holocene; Towers; Calgary














Caveman
CoCo Beware
Magic Man!
10 dal, 36 perc

9.0




Nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni erről a végtelenül szimpatikus brooklyni együttesről. De tényleg. Elképesztő erősséggel és hitelességgel keveredik a jobbnál jobb dalokban a Bon Iver őszintesége, a Fleet Foxes-féle vokál harmóniák, az R.E.M. jangle popja és a Grizzly Bear szofisztikáltsága, s mindeközben valami természetes precizitásnak köszönhetően a részletek sem vesznek el: keserűség és gyönyör, finom textúrák és kísérletezés adják a CoCo Beware erősségét. Soha rosszabb Caveman albumot!


Ajánlott dalok: My Time, Old Friend, Great Life, Easy Water, Thankful











Bombay Bicycle Club
A Different Kind of Fix
Island
12 dal, 51 perc

7.5




Jack Steadman frontember szerint a Bombay Bicycle Club még mindig nem találta meg a saját hangját. Ezzel egyet lehet érteni, ugyanakkor a korábbi albumokat figyelembe véve még sosem jártak ilyen közel ahhoz, amit el kell érniük. A Different Kind of Fix egy kedves indie lemez, telis-tele power pop, folk pop és indie rock áthallásokkal, s behatásokkal, aminek az erőssége leginkább abban rejlik, hogy nem adja fel. Akadnak zsákutcák, egy-két gyengébb, kevésbé ihletett pillanat, viszont ennél több a keresgélés és a kísérletezés, s ez a kellemes skizofrénia nagyon jól áll ennek a lemeznek.


Ajánlott dalok: How Can You Swallow So Much Sleep; Lights Out, Words Gone; Shuffle; Beggars; Leave It














M83
Hurry Up, We're Dreaming
Naïve
22 dal, 73 perc

9.5




A Hurry Up, We’re Dreaming egy igazán merész vállalkozás, bevallottan nagy ívű munka, amely valamilyen csoda révén nem omlik össze saját terhe alatt. Ez az abszolút M83 lemez, s ezt az empirikus meggyőződés csak alátámasztani tudja. Minden itt van, ami eddig meghatározta az együttes munkásságát: a Dead Cities, Red Seas & Lost Ghosts szinti zaj pop himnuszai, a Before the Dawn Heals Us monumentalitása, a Saturdays = Youth slágeressége, mindez megspékelve némi kalandvággyal és új ízekkel. Anthony Gonzalez nem volt rest bevallani, hogy célja az új generáció Mellon Collie-jának elkészítése volt, s ez tulajdonképpen sikerült is neki.


Ajánlott dalok: Midnight City, Reunion, Raconte-Moi Une Histoire, Splendor, Echoes of Mine


Ide kattintva a teljes album meghallgatható.


M83 | Midnight City from DIVISION on Vimeo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése