2011. június 5., vasárnap

CSEND E S / K A T A R Z I S





The Antlers
Burst Apart
Frenchkiss Records
10 dal, 41 perc

9.0







Wild Beasts
Smother
Domino
10 dal, 42 perc

9.0





Dream pop lemezekről lévén szó, mind az amerikai Antlers, mind az angol Wild Beasts idei installációi már legelső hangjaival elrepítenek minket egy másik világba. Ez szinte törvényszerű. Ha a műfajnak léteznek a két országra jellemző, s kimutatható sajátosságai, akkor ez mindkét együttes esetében felfedezhető. Ugyanis míg előbbiek a Beach House legutóbbi lemezén, a nagyszerű Teen Dream-en felfedezhető attitűdből közelítik meg a zsánert, addig utóbbiak hozzáállása – némi csúsztatással persze – a Cocteau Twins-ére hasonlít. Egy szó, mint száz, az Antlers egy kicsit frissebbnek és újszerűbbnek hat, míg a Wild Beasts egy kicsit klasszicizál, s jókorát merít az alapokból. Mindemellett persze leginkább önmagukra hasonlítanak.

Fenti hipotézis mit sem von le a Burst Apart és a Smother értékeiből, sőt. Mindkét lemez – ahogy az értékelés is indikálja – nagyszerű munka, roskadásig pakolva slágeres és maradandó pillanatokkal. Ez a kép azonban nem annyira idilli, mint amilyennek látszik, mindkét lemeznek vannak gyenge pillanatai. Az Antlers albuma a végére majdnem menthetetlenül leül, de a Putting the Dog to Sleep c. zárótétel helyreállítja az egyensúlyt, s szépen lassan, hallgatásról hallgatásra el is felejthetjük ezt az apró kis bakit, mi több, még a három „hibás” tételt (Tiptoe, Hounds, Corsicana) is megszerethetjük. A Wild Beasts dolgozata ilyen szempontból kiegyensúlyozottabb, ugyanakkor monotonabb is. De miután megtaláltuk az egyes dalokban azt a bizonyos pontot, s ily módon fel tudtuk magunkban építeni a Smother ívét, gondunk már egy szál se lehet.

A két együttes munkáit a profizmus dominálja, de közel sem abból a lélektelen fajtából. Mindkét lemez tudja mikor, s mire kell hatnia. Bravo!


The Antlers

I Don't Want Love
Parentheses
Every Night My Teeth Are Falling Out

Hivatalos weboldal


Wild Beasts



Hivatalos weboldal


Ajánlott dalok:

- Burst Apart: I Don’t Want Love, French Exit, Parentheses, Every Night My Teeth Are Falling Out, Putting the Dog to Sleep

- Smother: Lion’s Share, Bed of Nails, Albatross, Reach a Bit Further, End Come Too Soon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése