2009. november 22., vasárnap

_2010

2010 talán mégsem ígérkezik olyan lapos és egyhangú zenei évnek, mint ahogy azt valamikor nyár elején gondoltam.

Nem elég, hogy számos nagy név tér majd vissza egy-egy új lemezzel, de megannyi újdonságot is felfedezhetünk majd a magunk számára. Persze, az hogy nagy múlttal rendelkező, sokat látott együttesek tesznek majd le új albumot az asztalra még korántsem garancia a katarzis tökéletességének átérzésére. Sőt, mi több! Ha valamit megtanultam idén zenei szempontból, akkor az az, hogy a nem éppen húzónévnek mondható együttesek (Phoenix, Horrors, The xx, stb.) alkottak igazán meglepő és kellemes hallgatnivalókat. Talán pont azért, mert kevesebb figyelem irányul(t) rájuk, mint a "régiekre" (hogy egy ilyen H. P. Lovecraft-os szösszenet is helyet kapjon ebben az írásban).

Mindenesetre itt egy lista - szigorúan a teljesség igénye nélkül - a 2010-ben új stúdióalbummal jelentkező együttesekről:


Vampire Weekend: Contra (2010. január 12.)
A leginkább indie poszt-new wave-ben utazó szimpatikus amerikai egyetmisták új albuma talán az év egyik legjobban várt lemeze 2010-ben. A már meghallgatható két dal (az albumnyitó Horchata és az első kislemez dal, a Cousins) kifejezetten izgalmasnak ígérkeznek. Az pedig, hogy a Pitchfork munkatársa egy előzetes hallgatás után nagyon megdícsérte a fiúk második dolgozatát (vagy éppen zh-ját, muhaha) csak a jéghegy csúcsa!
Eels: End Times (2010. január 19.)
Egy év sem telt el azóta, hogy Mark Oliver Everett (a.k.a. E) kiadta a nagyszerű és hangulatos Hombre Lobo: 12 Songs of Desire-t, máris itt a folytatás, az Eels nyolcadik albuma. Mivel még semmi sem szivárgott ki róla (az albumborítón és a tracklistán kívül), ezért nem tudni, hogy milyen lesz, de szerintem most sem fogunk csalódni E-ben.Röyksopp: Senior (év eleje)
Az idei nagyszerű Junior c. lemez elborultabb (teljesen instrumentális) testvéralbuma elvileg még idén megjelent volna, de a legújabb információk szerint csak valamikor jövő év elején fogják kiadni. Mivel Torbjørn és Svein szerint ez mindenképpen egy "téli album" (leginkább sötétsége miatt), ezért ha mondjuk még januárban avagy februárban megjelenik pont betalálhatnak vele egy nagy gólt! Várjuk! Várjuk!Massive Attack (február / ?)
A Massive Attack legújabb albumát már olyan régóta várja az egész világ, hogy fel se tűnne, ha 3D vagy Daddy G bejelentené, hogy még egy évet kellene rá várni. Nem merném a nyakamat tenni arra, hogy ez a hangzóanyag februárban ki fog jönni, de azért egy kicsit jó reménykedni. Az mindenesetre nem túl bíztató, hogy egy interjúban a tagok elárulták, hogy eddig három albumra elegendő anyagot dobtak ki, mondván, hogy nem volt elég jó (ők tudják..), illetve ugyanebben az interjúban Robert csak sóhajtott egy nagyott, amikor az ötödik stúdióalbum állapota felől érdeklődött az újságíró ("még nincs teljesen kész"). Persze az optimisták (van egyáltalán optimista MA rajongó?!) azzal érvelhetnek mindez ellen, hogy azért októberben megjelent a Splittin the Atom EP és ez csak jó jelként értelmezhető. Ki tudja. Még várjunk!
Sigur Rós (tél vége, tavasz)
Jónsi nyilván képes az osztódásra, vagy csak klónoztatta magát. Idén ugyebár kaptunk tőle és barátjától egy Riceboy Sleeps albumot (ami annyira nem olyan rossz, de mintha a végére egy kicsit ellaposodna), elárulta, hogy Londonban éppen a szólólemezén dolgozik és nem sokkal azután az együttes többi tagja konfirmálta az információt, mely szerint hamarosan elkészülnek a Með Suð... introvertáltabb, meditatívabb utódjával, és még jövő év elején ki is adják azt. Kíváncsian várjuk!
MGMT: Congratulations (2010 eleje / ?)
Bár a Congratulations-ről már játszottak egy-két dalt élőben Andrew Van Wyngarden-ék, az igazán meglepő fordulatot egy Pitchfork-on leközölt hírmorzsa jelentette. Az albumon, amely várhatóan jövő év elején jelenik meg előre láthatólag szerepelni fog egy dal, amelynek címe 'Brian Eno'. Ez legalább annyira érdekes, mint az, hogy már az Oracular Spectacular kiadása után tudták pontosan, hogy Congratulations lesz a második lemezük címe. Ha nem várunk egy újabb Time to Pretend-et, vagy egy Kids kaliberű slágert, akkor szerintem nagy csalódás nem érhet bennünket!
Justice (év eleje)
Kedvenc francia acid elektro house rockereink (vagy mik?), a Daft Punk méltó utódja, 2007 egyik legmeggyőzőbb lemezét és egyik legnagyobb slágerét leszállító Justice jövőre új lemezzel jelentkezik. Egyelőre még nem tudni sok mindent róla, de azért kíváncsiak lehetünk!Maroon 5 (tavasz)
Nem győzöm hangoztatni, hogy a Maroon 5 az egyik legékesebb bizonyítéka annak, hogy létezik amerikában hallgató- és rádióbarát popzene, amelyet nem lehet megunni még azután sem, hogy a rádiók több százszor leadják egy héten. A Maroon 5 már első lemezével is komoly sikerekett aratott, de teljes elismerésre csak tavaly előtti, It Won't Be Soon Before Long c. lemezével tett szert, amellyel tökéletes összhangra leltek slágeresség és maradandóság, mélység és nyersesség között. Mindezek fényében nem lehet nem izgatottan várni a harmadik megnyilatkozásukat!Interpol (tavasz)
Kifejezetten örülhetnek az elegáns new york-iak rajongói, ugyanis még jövő év elején (állítólag valamikor tavasszal) érkezik az Interpol lemeze, amellyel - Sam Fogarino szerint - az együttes visszatér az első album markáns hangzásához. Talán végre nekem is sikerül majd megszeretnem őket.
Does It Offend You, Yeah?: Don’t Say We Didn’t Warn You (március)
Ez az angol elektro-rock akármicsoda korántsem a kritikusok kedvence, igazából nem is nagyon eredetiek, de tény, hogy a tavalyi albumuk (You Have No Idea What You're Getting Yourself Into) hemzsegett a slágerektől. Más kérdés persze, hogy ezek mennyire voltak maradandóak. De talán a márciusra időzített második album elhozza nekik a dicsőséget. Ki tudja?
Klaxons (?)
Idén felvettek 28 dalt, a Polydor visszadobta őket, mondván, hogy "túl experimentálisak", aztán dolgozgattak egy napelemes stúdióban, producert kerestek, de nem rohant a segítségükre senki, feldolgozást készítettek, eközben nekem Klaxons revival-öm volt és egy-két hétig gyakorlatilag nem hallgattam mást, szóval bonyolult a dolog. Jövőre minden kiderül.

Ja, és ők szolgáltatták idén a leghülyébb mondást:
"Igazából már majdnem kész van az új lemez, de nem akartuk idén kiadni, mert inkább szeretnénk egy olyan lemezt, amely az új évtized egyik legjobbja, nem pedig az előzőé."

Radiohead (?)
Igazából a Radiohead nyolcadik albumával is valahogy úgy vagyok, mint a Massive Attack "hamarosan megjelenő" ötödik lemezével. Jó lenne, nagyon örülnék neki, mivel ez tipikusan két olyan együttes, amely soha nem hagyja cserben rajongóit és a kritikusokat sem - már ami a hangzóanyagot illeti -, de inkább nem élem bele magam túlságosan. Ha az In Rainbows-zal pontosan tudták, hogy milyen irányba akartak haladni és négy évig tartott elkészülni vele, akkor ezt vajon mennyi ideig fogják polírozni, csiszolgatni? Főleg annak fényében, hogy Thom Yorke valamikor nyár végén olyasmit nyilatkozott, hogy egy új album kinyírná az együttest (vagy a tagok egymást.. NEEE!!). Előtte ugyanaz a Thom Yorke bemutatott egy vadiúj dalt (Super Collider) valamikor az IR turnéjának elején, nyáron megint egy másikat (The Present Tense) a Latitude fesztiválos szólófellépésén (kifejezetten ajánlott megtekinteni való), és további négyet októberben los angeles-i fellépésein, amelyek kifejezetten ígéretesnek bizonyulnak. Kérdés persze, hogy ezeket mint szólóelőadó fogja kiadni, vagy valójában Radiohead dalokról van szó. Ahhoz viszont, hogy teljes legyen a kép még mindenképpen meg kell említeni azt is, hogy Ed O'Brien nem is olyan rég, talán valamikor október végén elárulta egy interjúban, hogy az oxfordi kvartett egész télen stúdiózni fog. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!Nelly Furtado (?)
Nelly Furtado már az idei Mi Plan kiadásának időpontja körül bejelentette, hogy jövőre egy újabb lemezzel rukkol majd elő, nemrég pedig az is kiderült, hogy ismét a Loose producerével, Timbaland-del fog együtt dolgozni az új dalokon, amelyek közül húszat már fel is rántottak. Kétségeim vannak.


R.E.M. (?)
Az R.E.M. már gőzerővel dolgozik a nagyszerű Accelerate utódján. Producernek ismét Jacknife Lee-t kérték fel, ő meg hülye lett volna nemet mondani. A dalokról egyelőre sok mindent nem lehet tudni, de két stúdiós videó már napvilágot látott.Patrick Wolf: The Conqueror (?)
Sokan sajnos nem veszik észre, hogy Patrick Wolf személyében egy újabb nagyszerű dalszerőt "termelt ki" a Brit korona. Helyette a nemi identásán és botrányain csámcsognak - sajnos. Mert ezekhez úgy általában senkinek semmi köze. Mindenesetre a nem éppen zseniális, sőt, olykor középszerű idei The Bachelor-t talán egy szerethetőbb hangzóanyag követi majd valamikor jövőre a The Conqueror személyében. Ha meg nem, akkor még mindig ott van a The Magic Position!
Portishead (?)
Az, hogy a Portishead elkezdett filózni azon, hogy milyen is legyen a negyedik albumuk még közel sem garancia arra, hogy mondjuk jövőre, vagy 2011-ben napvilágot fog látni az új cucc. Mint az ismeretes, a második (Portishead) és a harmadik (Third) albumok között egészen pontosan 11 év telt el, de ha megint ennyi időre van szükségük egy hasonlóan zseniális lemezre, mint a tavalyi, akkor ám legyen! Én hajlandó lennék várni! Inkább, mint hogy összecsapják, nem?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése